Εισαγωγή στη λειτουργία του LMS
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ
Σκοπός της συγκεκριμένης ενότητας αποτελεί η ανάπτυξη δεξιοτήτων και γνώσεων σχετικά με την προσαρμογή της διδασκαλίας και τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος μάθησης, που εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες για όλους τους μαθητές - ανεξαρτήτως οπτικών περιορισμών.
Εκπαιδευτικό Σύστημα
Ο αυτσμός είναι μία νευροαναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει την κοινωνική αλληλεπίδραση , την επικοινωνία και την συμπεριφορά .
Σκοπός της συγκεκριμένης ενότητας είναι, να κατανοηθούν οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές στην ξαφνική μετάβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, να αξιολογηθεί αν οι συμμετέχοντες μπορούν να αναγνωρίσουν τις κύριες πτυχές του άρθρου όπως και να κατανοηθεί ο ρόλος του Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α.
Εισαγωγή / Γνωριμία με τη χρήση των συστημάτων διαχείρησης μάθησης CMS και LMS
Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει:
-
Μια παρουσίαση των βασικών παιδαγωγικών προσεγγίσεων στην ΕξΑΕ στην Ελλάδα, όπως η συνεργατική μάθηση, η μαθητοκεντρική προσέγγιση, και η συνδυασμένη μάθηση (blended learning).
-
Ανάλυση του τρόπου με τον οποίο τα Συστήματα LMS υποστηρίζουν αυτές τις παιδαγωγικές προσεγγίσεις στην χώρα μας, επιτρέποντας τη διαχείριση και παρακολούθηση της μάθησης, την αξιολόγηση των μαθητών και την ενίσχυση της αλληλεπίδρασης.
-
Παραδείγματα εφαρμογής αυτών των προσεγγίσεων μέσα από τη χρήση διάφορων εργαλείων που προσφέρουν τα LMS, όπως φόρουμ συζητήσεων, quizzes, ασκήσεις και βιντεοδιαλέξεις.
Η ενότητα αυτή παρέχει επίσης ασκήσεις και δραστηριότητες που θα βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να εξετάσουν τις θεωρίες που παρουσιάζονται και να αναγνωρίσουν πώς μπορούν να τις εφαρμόσουν σε πρακτικό επίπεδο, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες των LMS.
Η γνώση των παιδαγωγικών προσεγγίσεων στην ΕξΑΕ και η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των LMS είναι απαραίτητη για την επιτυχή εφαρμογή και διαχείριση μαθημάτων σε διαδικτυακό περιβάλλον.
Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει βασικές πληροφορίες για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τις παιδαγωγικές προσεγγίσεις της και τον ρόλο των τεχνολογιών στη μαθησιακή διαδικασία. Εστιάζει στην ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής εμπειρίας, αναδεικνύοντας τη σημασία του περιεχομένου και της διδασκαλίας πέρα από τα τεχνολογικά μέσα.
Στην ενότητα αυτή γίνεται μια εισαγωγή για την εκπαίδευση STEAM και τα πλεονεκτήματά της και πώς αυτή συνδέεται με την εκπαιδευτική ρομποτική. Επίσης, γίνεται αναφορά σε ζητήματα που θα έπρεπε να προβληματίζουν τους γονείς σχετικά με την χρήση των δυο παραπάνω.
Στόχος της ενότητας είναι να :
- να παρουσιάσει τις βασικές έννοιες και προδιαγραφές της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης,
- να διερευνήσει τις βασικές θεωρίες που διατυπώθηκαν σχετικά με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση,
- να καθοριστούν οι προϋποθέσεις της και
- να προσδιοριστούν κάποιοι μύθοι και αλήθειες σχετικά με αυτήν.
Σκοπός της Ενότητας
Σκοπός της παρούσας ενότητας είναι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του τμήματος να εξοικειωθούν με την σύγχρονη και ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, μέσα από υποθετικά εκπαιδευτικά σενάρια, καθώς και να μπορούν να εφαρμόσουν τα όσα διδάχτηκαν σε πραγματικές συνθήκες. Συγκεκριμένα, επιδιώκεται να μάθουν οι φοιτητές/-τριες να χρησιμοποιούν τα παραπάνω εργαλεία σε περιπτώσεις μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές αναγκές είτε σε δημοτικά σχολεία είτε σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Στο συγκεκριμένο άρθρο αναφέρονται οι εκπαιδευτικές διεργασίες όπως αυτές σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, οι οποίες διαμορφώθηκαν λόγω της τάχιστης και ευρείας διάδοσης του COVID, ενώ παράλληλα προτείνει τρόπους οργάνωσης της εξ αποστάσεως σχολικής εκπαίδευσης.
Επιπλέον προσπαθεί να σκιαγραφήσει τις πρακτικές και τις τεχνολογίες εκείνες που απαιτούνται για την υποστήριξη του νέου μαθησιακού περιβάλλοντος αλλά και των μελών της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Επιπλέον τονίζει το ρόλο του διδάσκοντα και τη σημαντικότητα της εργασιακής ενίσχυσης και υποστήριξης του σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Η παρούσα ενότητα χωρίζεται στις παρακάτω κατηγορίες, προκειμένου τα Συστήματα Διαχείρισης Μάθησης να γίνουν κατανητά:
- Διάκριση μεταξύ CMS και LMS
- Μερικά Συστήματα Διαχείρισης Μάθησης
- Προτεινόμενες Δραστηριότητες
- Ερωτήσεις
- Ασκήσεις
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται την εξ αποστάσεως διδασκαλία και τις εφαρμογές της στη σύγχρονη κοινωνία.
Η παρούσα εργασία εξετάζει την ανάπτυξη της Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης στην Ελλάδα μέσω ΤΠΕ ( e-learning), απο τη δεκαετία του 1990 έως σήμερα σε όλες τισ βαθμίδεςεκπαίδευσης. Αναλύειτην ανάγκη συνδυασμού τεχνολογίας και παιδαγωγικών αρχών, ενώ περιλαμβάνει και την κοινωνικο-εποικοδομιστική προσέγγιση, που τονίζει τη σημασία της κοινωνικής αλληλεπίδρασης στη μάθηση.
Η ενότητα και η άσκηση που βασίζεται σε αυτή έχει σκοπό να εξοικειώσει τους φοιτητές με την έννοια των LMS , τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους- Αναστασία Ντουμανάκη
Η παρούσα ενότητα αφορά στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες. Πιο συγκεκριμένα, περιέχει:
- Ένα άρθρο από τα πρακτικά του 11ου Συνεδρίου για την Ανοιχτή και εξ Αποστάσεως εκπαίδευση, το οποίο δίνει έμφαση στις μαθησιακές δυσκολίες.
- Μία διπλωματική εργασία σχετική με το θέμα
- Μια παρουσίαση, η οποία εστιάζει στην ελληνική πραγματικότητα
- Ένα βίντεο σχετικό με το υπό εξέταση θέμα
- Μια άσκηση με ερωτήσεις σωστό/λάθος, πολλαπλής επιλογής και συμπλήρωση κενών, η οποία βασίζεται στο πραπάνω υλικό
Θα κάνω ενα ερωτηματολόγιο σχετικά με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID - 19.
Η ενότητα αυτή εστιάζει στην Εκπαιδευτικό Σχεδίασμό (Instructional Design) στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Παρουσιάζονται βασικά μοντέλα, όπως το ADDIE, θεμελιώδεις αρχές σχεδίασης μαθημάτων, καθώς και τα κύρια οφέλη της οργανωμένης και παιδαγωγικά τεκμηριωμένης σχεδίασης μαθησιακού περιεχομένου. Περιλαμβάνει σχετικό εκπαιδευτικό υλικό και αξιολόγηση με ερωτήσεις εμπέδωσης γνώσεων.
Η ενότητα αυτή εστιάζει στη Συναισθηματική Νοημοσύνη και τις Κοινωνικές Δεξιότητες, δύο πολύτιμες δεξιότητες που επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινή μας ζωή, την εργασία, και τις σχέσεις μας με τους άλλους. Μέσα από απλές και πρακτικές ασκήσεις, θα αναγνωρίσεις και θα κατανοήσεις καλύτερα βασικές έννοιες, όπως η διαχείριση συναισθημάτων, η επικοινωνία, η ενσυναίσθηση και η προσαρμοστικότητα. Σκοπός είναι να αποκτήσεις γνώσεις που θα σε βοηθήσουν να διαχειρίζεσαι πιο αποτελεσματικά καταστάσεις στην καθημερινότητά σου.
Τα Συστήματα Διαχείρισης Περιεχομένου (CMS) αποτελούν μια συλλογή διαδικασιών, μεθόδων και εργαλείων που χρησιμοποιούνται για να διαχειριστούν κάποιο περιεχόμενο καθώς και τις ροές εργασίας πάνω σε αυτό, σε ένα συνεργατικό περιβάλλον.
Η ενότητα αυτή εξετάζει τη θεωρία του Lev Vygotsky, με έμφαση στην έννοια της Ζώνης Επικείμενης Ανάπτυξης (ZPD) και της υποστηρικτικής μάθησης (scaffolding). Mέσα απο θεωρητικές προσεγγίσεις και παραδείγματα απο την εκπαιδευτική πράξη, οι εκπαιδευόμενοι θα κατανοήσουν πως η κοινωνική αλληλεπίδραση συμβάλλει στην οικοδόμηση της γνώσης και πως μπορούν να υποστηρίξουν τη μαθησιακή διαδικασία, προσαρμοζόμενοι στις ανάγκες των μαθητών.